Current Affairs 09 March 2020

Current Affairs : 09 March 2020

1. Which freedom fighter has been named by the TIME magazine among world’s 100 powerful women who
defined the last century?

A. Vijaya Lakshmi Pandit
B. Sucheta Kripalani
C. Durgabai Deshmukh
D. Amrit Kaur

Answer- D

2.Which airport has been named as Chhatrapati Sambhaji Maharaj Airport?

A. Pune International Airport
B. Shirdi International Airport
C. Aurangabad Airport
D. Dr Babasaheb Ambedkar International Airport

Answer-C

3.Kobita Utsav recently began in which city?

A. Guwahati
B. Kolkata
C. Agartala
D. New Delhi

Answer-B

4.Researchers of which Institute have developed an AI-powered drone to counter ‘rogue drones’?

A. IIT Bombay
B. IIT Delhi
C. IIT Kharagpur
D. IIT Madras

Answer-D

5.According to UNCTAD, India is to be ________ most affected economy due to trade impact of the
coronavirus epidemic?

A. 9th
B. 12th
C. 15th
D. 18th

Answer-C

6.EPFO has lowered interest rate on provident fund deposits to a seven-year low of ____ for 2019-20?

A. 6.8%
B. 7.3%
C. 8.5%
D. 9.1%

Answer-C

7.International Conference on Nano Science and Technology is being held in which city?

A. Mumbai
B. Kolkata
C. New Delhi
D. Chennai

Answer-B

8.What is the estimated trade impact of the coronavirus epidemic for India?

A. $159 million
B. $273 million
C. $348 million
D. $423 million

Answer-C

9.Which app has been launched by SEBI for investors to lodge grievances in SEBI Complaints Redress
System?

A. SEBI SCORES
B. SEBI POWER
C. SEBI ACCESS
D. SEBI CONTROL

Answer-A

10.Who has been appointed the new Prime Minister of Ukraine?

A. Oleksiy Honcharuk
B. Dmytro Razumkov
C. Arsen Avakov
D. Denys Shmygal

Answer-D

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *